Rovdjurscentret De 5 Stora

Uppfattning av förvaltningsåtgärder

Ett nytt doktorandprojekt har startats på Viltskadecenter. Projektet kommer undersöka intressegruppers och allmänhetens uppfattning av förvaltningsåtgärder för stora rovdjur.

Enligt bindande EU-lagstiftning har Sverige skyldighet att säkerställa gynnsam bevarandestatus för de viltstammar som vårt land förvaltar. Detta gäller inte minst de stora rovdjuren. För dem är målsättningen att man ska säkerställa gynnsam bevarandestatus i god samexistens med det mänskliga samhället.

Myndigheter, vilthandläggare och intressegrupper ser idag ett ökat antal förvaltningsåtgärder för att hantera konflikter mellan mänskliga intressen och stora rovdjur. Syftet med åtgärderna är ofta även att öka acceptansen för rovdjurens närvaro. En del av acceptansen för stora rovdjur påverkas av konflikter mellan grupperingar i samhället och av förtroendet för myndigheternas förmåga att hantera konflikter med rovdjuren. Det är därför viktigt att myndigheter och viltförvaltare inte väljer förvaltningsåtgärder som orsakar mer konflikt än nödvändigt.

Viltskadecenters doktorandprojekt syftar till att undersöka vilka förvaltningsåtgärder som finns tillgängliga och användbara i Sverige och hur dessa åtgärder mottas av allmänhet och intressegrupper. Ann Eklund, som fått doktorandtjänsten, ska även utreda vilka de underliggande faktorerna är som gör att människor motsätter sig eller  accepterar en förvaltningsåtgärd samt hur dessa olika mönster skiljer sig åt mellan eller stämmer överens inom olika intressegrupper och allmänheten.

Målsättningen i projektet är att kunna förse viltförvaltare och ansvariga myndigheter med kartläggning och riktlinjer över vilka åtgärder som är lämpliga att använda i Sverige och vilka reaktioner man kan vänta sig om de tas i bruk. Projektet genomförs som ett samarbete mellan Viltskadecenter, SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet), Lunds Universitet och Mittuniversitetet. Projektet finansieras av Formas och planeras pågå till 2018.