Rovdjurscentret De 5 Stora

Rovdjursnyheter

  • Ytterligare varg fälld på skyddsjakt

    Vargen fälldes på tisdagen i Korsmyren, Bergs kommun. Djurets kön var hane, vikt var okänd och ålder är okänd. Det här är den andra vargen som skjutits på kort tid vid skyddsjakt i Bergs kommun. På söndagen fälldes en tik vid Lill Nällsjön. Detta skriver Svensk Jakt.

  • Vargjakt i gränsreviren inte längre stoppad – men kan bli försenad

    Kammarrätten upphäver förvaltningsrättens dom gällande licensjakt på varg i gränsreviren mot Norge. Det innebär att förvaltningsrätten har knappt två veckor på sig att pröva saken igen och att jaktstarten – i det fall den blir av – kan komma att skjutas fram. – Det finns yrkanden om att vi ska stoppa jakten och vi måste ta ställning till dem, säger Eva Beselin, rådman på Luleå förvaltningsrätt. Beslutet om att 18 vargar skulle få fällas i gränsreviren Juvberget, Ulvåa och Kockohonka fattades av Länsstyrelsen i Värmland i september och meningen var att jakten skulle slutföras oavsett vilken sida av gränsen som vargarna befinner sig – men bara nio vargar skulle räknas in i den värmländska licensjaktskvoten. Förvaltningsrätten menade att länsstyrelsen inte var behörig att besluta om jakt på norskt territorium och upphävde beslutet. Det skriver SVT Nyheter Värmland.

  • Skånes andra vargrevir är på gång – delade känslor bland fårägare

    Allt tyder på att Skåne fått ett nytt vargrevir. För familjen Nilsson, som driver sin gård i trettonde generationen, kan ett angrepp betyda slutet för verksamheten. Men det finns också fårägare som tar rovdjuret i försvar. – Varg är inte en invasiv art, den har funnits här lika länge som människan, säger Ebba-Maria Olson. Skånskt vargkiss som har skickats till Bergslagen kommer när som helst att avgöra om Skåne har fått sitt andra vargrevir. Allt tyder på det, menar länsstyrelsens rovdjursexperter. Bilder har visat hur två vargar går tillsammans och en film har visat hur en av dem revirmarkerar. Vinterns första snöfall gav länsstyrelsen möjligheter att spåra, och nu tror de att ett nytt vargrevir som sträcker sig från Höör till Hässleholm har etablerats. Insamlat urin ska dna-testas på Grimsö forskningsstation i Lindesberg innan det står helt klart om så är fallet. Detta skriver DN.

  • Malå sameby vill skjuta varg – kritiska till länsstyrelsen som dröjer med beslut

    En varg har under de senaste månaderna uppehållit sig i trakterna mellan Burträsk och Lövånger. Den har bland annat rivit flera får i Lövsele och skingrat renhjordar för Malå sameby. Samebyn har ansökt om skyddsjakt men beslutet dröjer och nu har samebyn JO-anmält länsstyrelsen för bristande hantering i frågan. – Den måste skjutas bort. Det är en bristfällig hantering av en akut fråga, säger Jörgen Stenberg, Malå sameby. Den finsk-ryska varg som uppehållit sig i området ses som genetiskt viktig för att undvika inavel inom den svenska vargstammen. Malå sameby har ansökt om skyddjakt på vargen som rör sig i trakterna där de har sitt vinterbete. Men länsstyrelsen säger varken ja eller nej till att skjuta vargen – något som samebyn är ytterst kritiska till. – Det var två veckor sedan vi ansökte om skyddsjakt på den här vargen och det är alldeles för lång tid. Våra renhjordar hinner skingras och vi får mycket mera jobb och lider också ekonomiskt av att vargen fortfarande ställer till oreda, säger Jörgen Stenberg. Detta skriver SVT Nyheter Västerbotten.

  • Lista: Stor ökning i vissa län – nu presenteras kommande licensjakt på lodjur

    Under torsdagsförmiddagen offentliggjorde länsstyrelserna i de mellersta och södra rovdjursförvaltningsområdena förutsättningarna för 2023 års licensjakt på lodjur. Lodjursstammen har varit på frammarsch i flera delar av landet, vilket till viss del också syns på tilldelningen vid årets licensjakt. Flera län i södra rovdjursförvaltningsområdet får en rejäl ökning på tilldelningen. Samtidigt får även län med större tradition av lodjursjakt, som Gävleborg, en ökad tilldelning. Det skriver Svensk Jakt.

  • Gemensamt ramverk för förvaltning av järv i Sverige, Finland och Norge

    Svenska, finska och norska myndigheter har enats om ett gemensamt ramverk för forskning och förvaltning av järvpopulationen. Ramverket ska bidra till att förbättra järvstammens möjligheter att överleva och på lång sikt till stammens gynnsamma bevarandestatus i de tre länderna. – Med ramverket som utgångspunkt kan vi få ett gränsöverskridande perspektiv på förvaltningen i enlighet med internationella riktlinjer, säger Robert Ekblom, vilthandläggare på Naturvårdsverket, och se till att järvarna i området kan fortsätta ha tillräcklig kontakt. Detta finns att läsa på naturvårdsverket.se

  • Flock på elva vargar skymtade i Heby: "Inte unikt"

    Boende i Heby fick sig i helgen en riktig chock när en flock på elva vargar sågs i området. Sebastian Olofsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen, menar dock att händelsen inte är unik. "Det finns ju ganska många vargrevir som har fler vargar, men elva är ju många" säger han. Det skriver Sveriges Radio P4 Uppland.

  • Sameby vill skjuta genetiskt viktig varg

    Tåssåsens sameby vill ha länsstyrelsens tillåtelse att skjuta en genetiskt viktig varg som håller till i trakterna av Vålådalen i Åre kommun. En ren i området har dödats av varg och enligt samebyns ansökan tyder mycket på att en varg stört och oroat renar i trakterna under hösten. Om skyddsjakt inte kan beviljas på grund av vargens genetik kräver samebyn att den istället flyttas så snart den hittats, men det kan bli svårt med tanke på Naturvårdsverkets besked om att man inte kommer att försöka flytta några vargar denna vinter. Att vargen finns i området har bekräftats av naturbevakare på länsstyrelsen i Jämtland i slutet av november och början av december. Detta skriver Sveriges Radio P4 Jämtland.

  • Länsstyrelsen överklagar vargjaktsbeslutet: "Det blev inte som planerat"

    Länsstyrelsen i Värmland överklagar förvaltningrättens stopp för licensjakt på varg i de tre gränsreviren mellan Sverige och Norge, precis som Jägareförbundet redan gjort. Enligt förvaltningsrätten missade Länsstyrelsen att skicka med ett inriktningsbeslut från Norge som visar att de är med på upplägget om jakt i gränsreviren Juvberget, Ulvåa och Kockohonka, det har skickats med nu säger Länsstyrelsen som hoppas på att vargjakten kan dra igång i början av nästa år. "Vi anser att vårt beslut är skrivet på lagliga grunder, så vi vill väldigt gärna kunna förtydliga det", säger Kari Langöen, vilthandläggare på länsstyrelsen. Detta skriver Sveriges Radio P4 Värmland.

  • Inga vargar ska flyttas i vinter

    Det kommer inte att genomföras några flyttar av genetiskt viktiga vargar den här vintern. Det beskedet kommer från Naturvårdsverket som är den myndighet som beslutar om vargar ska sövas ner och flyttas när de stör rennäringen. Några av anledningarna är att det i nuläget finns mer än 450 vargar i Sverige, vilket är mer än den beslutade lägsta nivån som är 300 individer. Dessutom har en genetiskt viktig varg lyckats föröka sig i Norge förra året, vilket anses påverka genetiken i vargstammen på ett positivt sätt. Vanligtvis är det skyddsjakt som är den åtgärd som används när en varg orsakar skada för djurägare, nu är det upp till Länsstyrelsen att avgöra hur de genetiskt viktiga vargarna ska hanteras. Det skriver Sveriges Radio P4 Jämtland.